De ministers van SZW, OCW en EZK hebben in een Kamerbrief plannen gepresenteerd voor de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. Gemeenten en hun partners krijgen hiermee duidelijkheid over de voortzetting van de regionale samenwerking. 

Lees de Kamerbrief hervorming arbeidsmarktstructuur.

Dienstverlening versterken

De regierol die (centrum)gemeenten krijgen in deze plannen, sluit aan op de wens om de dienstverlening verder te versterken. De VNG benadrukt het belang van budgettaire vrijheid binnen de decentralisatie-uitkering. Daarmee kunnen gemeenten samen met lokale partners een regionaal toegespitste agenda opstellen in lijn met de sociaal-economische opgave.

Pleidooi voor behouden ontschotte budgetten

De samenwerking en de energie die tot nu toe in de regionale samenwerking is gestoken, willen gemeenten voortzetten. Tijdens de coronapandemie was er  voldoende budgettaire ruimte om ontschot en gericht te investeren in inwoners. Ondanks de intensivering van het structurele budget blijft de VNG samen met UWV, sociale partners, Cedris, SBB en anderen pleiten voor het ontschotte budget, in de wetenschap dat de financiële ruimte bij het rijk beperkt zal zijn. 

Informatiesessies

Mede op verzoek van de VNG organiseert het ministerie van SZW medio mei een webinar op 14 mei en verdiepende online informatiesessies op 15 en 16 mei. Deze sessies zijn bedoeld om verdere details te bespreken. 

Bekijk de website samenvoordeklant.nl voor meer informatie en aanmelden.