In het DSO-LV kunt u per activiteit een behandeldienst instellen. Het DSO-LV stuurt inkomende verzoeken, zoals vergunningaanvragen, dan automatisch door naar de behandeldienst. Aan de Slag met de Omgevingswet kan het instellen van de behandeldiensten voor u uitvoeren. Dien vóór 1 oktober uw verzoek in.

Het instellen van behandeldiensten verloopt in het DSO-LV anders dan in het OLO. Gemeenten kunnen dit zelf doen, maar we zien dat dit in de praktijk nog tot veel fouten leidt. Daarom biedt Aan de Slag in de implementatiefase de mogelijkheid om dit voor u te doen. We raden u sterk aan om hier gebruik van te maken.

Zo werkt het

In het kort werkt het instellen van de behandeldiensten door Aan de Slag als volgt:

In de pre-productieomgeving van het DSO kunt u eerst oefenen. Daartoe is een groot deel van de activiteiten die vallen onder de basistaken al doorgerouteerd naar de behandeldiensten. U kunt een verzoek indienen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) om hier activiteiten aan toe te voegen of af te halen. Aan de Slag stelt dit dan voor u in. Hiervoor moet u gebruikmaken van het Excelbestand op de website van IPLO.

Bent u tevreden over de instelling van de behandeldiensten op de oefenomgeving? Dan kunt u via IPLO aangeven dat u dit ook op de productieomgeving wilt. Wij vragen u om dit vóór 1 oktober te doen, bij voorkeur nog eerder. Let op: het bevoegd gezag móet hiervoor een akkoordverklaring geven aan IPLO. Om dit makkelijk te maken is hiervoor een nieuw formulier beschikbaar op de site van IPLO.

Het ligt voor de hand dat omgevingsdiensten het voortouw nemen in dit proces. Tegelijk vraagt het ook de nodige tijd en aandacht van gemeenten.

Lees de volledige informatie over het laten instellen van behandeldiensten. Hier vindt u ook de verwijzingen naar het benodigde Excelbestand en de akkoordverklaring.

Kom nu in actie

Wij vragen u om uw verzoek voor de instelling op de productieomgeving vóór 1 oktober te sturen aan IPLO, bij voorkeur nog eerder. We zien dat het instellen een nauwkeurige klus is die veel tijd vergt van omgevingsdiensten, gemeenten en Aan de Slag.