Behandeldiensten behandelen namens overheden vergunningaanvragen, meldingen en informatieplichten voor bepaalde activiteiten. Een behandeldienst is bijvoorbeeld een omgevingsdienst.

Routeren van verzoeken  

Een initiatiefnemer kan via het Omgevingsloket (DSO) een aanvraag of melding indienen, of voldoen aan een informatieplicht voor één of meerdere activiteiten. Door een behandeldienst aan een activiteit te koppelen, kan het bevoegd gezag verzoeken (aanvragen, meldingen en informatieplichten) direct door het DSO-LV laten doorsturen naar een behandeldienst. Dit wordt ook wel het doorrouteren van verzoeken genoemd. Het bevoegd gezag krijgt bij het doorrouteren altijd een kopie van de notificatie.

Behandeltermijnen zijn kort. Daarom raden we aan om voor de activiteiten waarvan de behandeling sowieso bij de omgevingsdienst ligt (al dan niet verplicht als basistaak), de omgevingsdienst als behandeldienst in te stellen. Op deze pagina leggen we uit hoe u voor inwerkingtreding de behandeldienst kunt instellen.

Instellen van de behandeldiensten

Veel gemeenten hebben in het huidige OLO de verzoeken die door hun behandeldienst moeten worden behandeld doorgerouteerd naar de Omgevingsdienst. Dit gaat via een beheerfunctie in het OLO.

In het DSO-LV gaat dit anders en moeten gemeenten (als bevoegd gezag) dit instellen met behulp van een zogenaamde API (te leveren door softwareleverancier) of met Toepasbare regel software. Hierbij kan de gemeente er ook voor kiezen om dit te laten doen (dit noemt men ook in het DSO mandateren) door een derde partij.

Tijdens de implementatiefase bestaat de mogelijkheid om dit door het programma Aan de Slag met de Omgevingswet (ADS) te laten doen. We raden u aan om van deze mogelijkheid gebruik te maken, als uw leverancier hier nog geen geschikte tooling voor heeft en u zelf ook nog onvoldoende vaardig bent om dit nauwkeurig te kunnen checken en in te regelen. We gaan ervan uit dat het onderhoud en beheer van de instellingen in de toekomst door de gemeenten zelf wordt gedaan.

Behandeldiensten laten instellen door ADS

Wilt u behandeldiensten laten instellen door ADS? Lees hier de volledige informatie over het instellen van behandeldiensten (iplo.nl)