VNG Realisatie, Common Ground en gemeente Delft gaven op 8 november gezamenlijk het startschot voor publieke consultatie tijdens de Meetup Gemeentelijke Gegevensmodel (GGM) in Den haag. Hiermee inventariseert VNG de inzichten van gemeenten en leveranciers voor verdere opschaling en standaardisatie.

Informatiegestuurd werken vereist het verzamelen en op een logische manier samenvoegen van gegevens uit verschillende bronnen. Deze gegevens verschillen vaak sterk van elkaar en missen vaak samenhang. Daarom ontwikkelde de gemeente Delft een centraal datamodel dat inzicht geeft in alle gegevens binnen een gemeente en informatiegestuurd werken mogelijk maakt, het Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM).

Open source

Doel van het GGM is om de norm te worden voor informatiegestuurd werken binnen gemeenten. Vanaf het begin had Delft al voor ogen om het model te delen met andere gemeenten. Het GGM is daarom als open source model beschikbaar voor hergebruik en samenwerking met andere gemeenten. Het leverde de gemeente vorig jaar de GemeenteDelers Award op.

Ook al doen al zo’n honderd gemeenten mee, het GGM kan nog wel een duwtje in de rug gebruiken om verder te komen, zegt Ashkan Ashkpour van de gemeente Delft. Op de door Kennisnetwerk Data en Samenleving georganiseerde Meetup deed hij dan ook nog een oproep aan andere gemeenten om mee te doen. “We hebben een groeiende community. Draag daaraan bij en doe ervaring op. Het wordt dè standaard voor informatiegestuurd werken. Ook leveranciers sluiten steeds meer aan. Laten we samen het model verder verbeteren.”

Consultatie

Precies daarom hebben Tino van de Velde (VNG), Sandra van Wijngaarden (Common Ground) en Dirkjan van Dijk (CIO bij de gemeente Delft) de publieke consultatie officieel geopend door samen op een grote rode knop te drukken ter afsluiting van de Meetup. “Hierbij willen we echt het land in om op te halen hoe wordt aangekeken tegen het GGM door zowel gemeenten als leveranciers. Help ons het model aan te scherpen en nieuwe inzichten te verschaffen”, gaf Van Dijk mee als boodschap.”

Registreer je als lid van het Kennisnetwerk Data en Samenleving om de opname van de meetup terug te kijken en op de hoogte te blijven van interessante updates en toekomstige meetups.

Meer informatie