In nog meer Nederlandse gemeenten inclusieve stembureaus: dat is de wens van stichting Prokkel voor de Europese Parlementsverkiezingen op donderdag 6 juni. De organisatie is ook dit keer weer van de partij met de campagne Inclusieve Stembureaus.

Groei van het aantal vrijwilligers

Door de campagne is er de afgelopen jaren een ongekende groei geweest van het aantal mensen met een verstandelijke beperking dat zich op een stembureau heeft ingezet als vrijwilliger. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 waren in totaal 380 duo’s (iemand met en iemand zonder een verstandelijke beperking) actief in 200 gemeenten. Bij de komende verkiezingen is de verwachting dat nog meer gemeenten mee zullen doen. Er is elk jaar weer veel media-aandacht voor de inclusieve stembureaus.

Inclusieve stembureaus dragen bij aan een inclusieve samenleving

Het VN-verdrag Handicap vraagt om te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen, inclusieve stembureaus is een van de manieren waarop gemeenten hier vorm aan geven. Niet alleen vanwege dit verdrag, maar juist ook vanwege de positieve ervaringen neemt het aantal inclusieve stembureaus toe.

Stichting Prokkel merkte de afgelopen jaren dat de aanwezigheid van iemand met een verstandelijke beperking goed is voor de lokale inclusie en ook voor de vrijwilliger zelf. Mensen laten weten het gevoel te hebben serieus te worden genomen en dat zij er zelfvertrouwen door kregen. De ervaring op het stembureau leidt er geregeld toe dat mensen ook andere stappen durven nemen buiten hun comfortzone.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie over inclusieve stembureaus, antwoorden op veelgestelde vragen en de mogelijkheid tot aanmelden op www.prokkel.nl. Of neem contact op met landelijk projectleider Marian Geling via 06 - 27 057 594 of marian@prokkel.nl