Uit het rapport ‘Eindevaluatie Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen’ blijkt dat de uitvoering van de wet beter kan, maar dat het nog veel belangrijker is om de omstandigheden waaronder jeugdbeschermers hun werk doen te verbeteren.

De minister voor Rechtsbescherming heeft het rapport op 7 september aan de Tweede Kamer gestuurd. De VNG steunt de aanpak van de problemen in de keten op de korte termijn, maar wil ook aandacht vragen voor structurele oplossingen op de lange termijn.

Onder druk

De jeugdbescherming staat al lang onder druk. Gemeenten hebben in samenwerking met de gecertificeerde instellingen (GI’s) al veel acties ondernomen om dit te aan te pakken. Zo zijn onder andere de budgetten voor jeugdbescherming afgelopen jaren verhoogd, zijn verbeterplannen en doorbraakaanpakken uitgevoerd en regionale expertiseteams ingesteld. Ondanks al deze maatregelen staat de jeugdbescherming nog steeds onder grote druk, waardoor kinderen en gezinnen niet de hulp krijgen waar ze recht op hebben.

Landelijke problematiek

De VNG constateert dat het niet gaat om problemen in een gemeente of regio, maar dat er sprake is van landelijke problematiek. Daarom vinden wij het een positieve ontwikkeling dat het rijk initiatief heeft genomen om tot een landelijk maatregelenpakket te komen. De minister informeert de Tweede Kamer in november over dit plan van aanpak.

De decentralisatie van de jeugdhulp van het rijk naar gemeenten heeft veel goeds gebracht. De hulp is nu dicht bij de kinderen en gezinnen georganiseerd. Terugkijkend is er ook een aantal zaken niet goed gegaan bij de overdracht van die taken, zoals de bezuinigingen en de brede definitie van jeugdhulp in de jeugdwet.

Versnellen Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming

Naast de aanpak voor de korte termijn vindt de VNG het minstens zo belangrijk naar de lange termijn te kijken. De complexiteit van de jeugdbeschermingsketen is een structureel probleem; verbetering en vereenvoudiging is noodzakelijk. In 2021 is hiervoor het ‘Toekomstscenario voor kind- en gezinsbescherming’ aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit scenario staan kind en gezin centraal, met een vast aanspreekpunt binnen het lokale team. De VNG steunt het rijk in de wens om dit Toekomstscenario te versnellen, want daar ligt volgens ons de structurele oplossing.

Meer informatie