De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden én te blijven is vaak hoog. Het ministerie van BZK houdt daarom opnieuw een proef waarin huidige volksvertegenwoordigers assistentie krijgen van een persoonlijke ondersteuner. Inschrijven is vanaf nu mogelijk. 

Uit onderzoek blijkt dat een volksvertegenwoordiger met een beperking voor zijn of haar ambtsvervulling baat kan hebben bij een persoonlijke ondersteuner. In Vlaanderen heeft men hier al enige jaren goede ervaringen mee.

Taak ondersteuner

De taak van een dergelijke ondersteuner is het werk zodanig voor te bereiden, te regelen en te begeleiden dat de ambtsdrager daaraan zijn of haar tijd en energie niet hoeft te besteden en zich vooral kan concentreren op zijn taak als volksvertegenwoordiger. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van en het begeleiden tijdens vergaderingen en dienstreizen.

Tweede pilot

In 2021/2022 draaide deze pilot al samen met een andere pilot waarin aankomende raadsleden specifieke financiële ondersteuning kregen. Beide pilots worden opnieuw gehouden. Het verschil is dat de proef met financiële ondersteuning nu bedoeld is voor kandidaten van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 2023. Beide pilots komen voort uit het Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking uit 2020.

Simone Cox deed mee aan een eerdere pilot en zij is nu gemeenteraadslid. Lees hier haar verhaal.

Achtergrond

Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5% een structurele functionele beperking. Om meer mensen met een beperking in politiek en bestuur te krijgen, wil BZK bezien of deze instrumenten behulpzaam zijn om mensen met een beperking in dezelfde uitgangspositie te brengen als mensen zonder een beperking. 

Interesse?

De pilot wordt namens het ministerie van BZK uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Als u interesse heeft, kunt u een mail sturen naar info@raadsleden.nl. Omdat het een pilot betreft, is er een klein aantal voorwaarden aan deelname.

Voor eventuele vragen kunt u van maandag tot en met donderdag contact opnemen met Lisanne Spanbroek, bestuurs- en verenigingssecretaris van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.