Er is potentie voor een goed partnerschap tussen gemeenten en bibliotheken met betrekking tot de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s). Alle partijen staan welwillend tegenover de samenwerking en zien de toegevoegde waarde ervan in.

Lokale regie rol

De monitor heeft zich voornamelijk gericht op de gemeentelijke invulling van de lokale regierol per 1 januari 2023 en de samenwerking tussen gemeenten, bibliotheken en (lokale) samenwerkingspartners. Hiervoor zij n de onderzoekers in gesprek gegaan met gemeenteambtenaren over hoe zij de rol met betrekking tot de IDO’s vervullen. Ook zijn de onderzoekers in gesprek gegaan met bibliotheken over hoe zij de samenwerking met gemeenten ervaren.

Laat op gang

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de relatie tussen gemeenten en bibliotheken in ontwikkeling is. Dit heeft drie oorzaken:

  • het contact tussen de partijen is laat op gang gekomen;
  • bij gemeenten is gebrek aan capaciteit;
  • er was veel onduidelijkheid over de specifieke uitkering waaruit de IDO’s sinds januari 2023 worden bekostigd.

De meeste gemeenten zetten de middelen in zijn geheel door naar de bibliotheek.

Tot slot concluderen de onderzoekers dat de meeste gemeenten momenteel nog geen beleid hebben op de IDO’s.

Vergelijking in de tijd

In het najaar van 2022 is een nulmeting uitgevoerd naar de IDO’s. Dit vond plaats voordat de IDO’s onder lokale regie werden gebracht. Uit deze nulmeting bleek dat gemeenten over het algemeen bekend waren met het bestaan van de IDO’s maar dat het kennisniveau over de IDO’s niet heel hoog was. Uit dit vervolgonderzoek blijkt dat gemeenten de toegevoegde waarde van de IDO’s vooral zien in relatie tot de opgaven die er zijn in het sociaal domein (o.a. maatschappelijke participatie bevorderen) en dat er voor de langere termijn gestreefd wordt naar samenhang in het beleid, waarbij de potentie van het IDO-netwerk voor andere opgaven in het sociaal domein wordt onderkend.

Aanbevelingen

De onderzoekers adviseren de gemeenten het volgende:

  • benader de relatie met de bibliotheken als een partnerschap;
  • optimaliseer de positie van de IDO’s in de lokale keten;
  • zie de IDO’s als een integraal onderdeel van de dienstverlening van de bibliotheek;
  • zet in op intergemeentelijke coördinatie;
  • zet binnen de gemeente in op warm doorverwijzen vanuit en naar het IDO.

Voor voor informatie kunt u lid worden van het VNG-forum Digitale Inclusie of neem contact op met projectleider Rachida Moreira Figueiredo.

Meer Informatie