Gemeenten hebben een zorgplicht voor veteranen. Maar lang niet alle gemeenten zijn bekend met die wettelijke verplichting, constateert de Veteranenombudsman. Daardoor krijgen niet alle veteranen de aandacht die zij verdienen.

Nederland telt ruim 100.000 veteranen. De ombudsman constateert in zijn rapport dat gemeenten niet altijd weten wie van hun inwoners veteraan is, of wat ze nodig hebben. De Veteranenwet regelt sinds 2014 echter dat gemeenten erkenning, waardering én zorg voor deze militairen en voormalig militairen moeten regelen. Veel gemeenten weten dat dus niet, constateert de Veteranenombudsman. Als er wel zorg en erkenning is, dan komt dat vaak omdat een burgemeester of wethouder zélf veteraan is, of veteranen in zijn directe omgeving kent.

Zo’n 5 tot 10 procent van de veteranen die terugkeert van een missie, heeft bijzondere begeleiding nodig, zegt ombudsman Reinier van Zutphen in een interview in VNG Magazine dat deze week verschijnt. ‘Daar moeten veteranen niet om vragen, dat moet hun aangeboden worden.’ Van Zutphen wijst erop dat de rol van gemeenten steeds belangrijker is geworden. Het gaat dan onder meer om Wmo-voorzieningen, hulp bij schulden en ggz-zorg. ‘We kregen indringende voorbeelden dat gemeenten zich geen raad weten met een dergelijke hulpvraag’, aldus Van Zutphen.

Redactie VNG Magazine
Beeld: Shutterstock

Zie ook

VNG-bericht: Folder voor gemeenten over de zorgplicht voor veteranen (20 mei 2021)