Per 18 juli dienen gemeenten, in het kader van de AVG, een nieuwe bijlage in te vullen bij hun aanvragen voor het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF). Het IBF voert in opdracht van gemeenten op aanvraag onderzoek uit op het gebied van regelovertreding en fraude in het buitenland. 

Gemeenten kunnen bij het IBF een verzoek indienen om onderzoek te doen naar vermogen en bezit in het buitenland, zodat het recht op een uitkering gecontroleerd en geverifieerd kan worden. Op deze aanvragen zijn de voorwaarden van de ‘verwerking van Persoonsgegevens onderzoeken Internationaal Bureau Fraude-informatie’ van toepassing. Voordat het IBF de aanvraag in behandeling kan nemen dient de gemeente akkoord te gaan met deze voorwaarden.  

Nieuwe voorwaarden accepteren

Wanneer de bestuursorganen (de verwerkingsverantwoordelijke) de opdracht tot onderzoek willen verstrekken aan het IBF, gebeurt dit via het aanvraagformulier onderzoek. In het aanvraagformulier wordt nu ook gevraagd om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Het IBF verwerkt voor de uitvoering van het aangevraagde onderzoek persoonsgegevens. Op de verwerking van persoonsgegevens door het IBF (de verwerker) zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG) van toepassing.

Het IBF kan haar diensten, in de zin van art. 30 lid 5 Wet SUWI, alleen aanbieden aan de bestuursorganen (verwerkingsverantwoordelijke) wanneer deze de voorwaarden over de verwerking van Persoonsgegevens accepteert. 

Onderzoek Vermogen Buitenland

Het voorkomen en bestrijden van fraude en oneigenlijk gebruik van uitkeringen staat hoog op de overheidsagenda. Dit om ervoor te zorgen dat uitkeringen alleen terechtkomen bij burgers die hier recht op hebben. Dat geldt ook als de fraude in het buitenland wordt gepleegd en Nederlandse uitkeringen raakt. Het IBF coördineert vermogensonderzoeken in het buitenland in opdracht van gemeenten. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de coördinatie van haar eigen onderzoeken. 

Meer informatie