De Wet implementatie Open data richtlijn is in werking getreden en daarmee is de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) gewijzigd. De VNG heeft in samenwerking met onder andere BZK en het IPO een handleiding voor deze wet opgesteld. De handleiding helpt gemeenten bij het uitvoeren van de gewijzigde Who.
Handleiding voor de uitvoering van de wet
De Wet implementatie Open data richtlijn vergroot en verbetert het aanbod aan beschikbare waardevolle overheidsgegevens voor hergebruik. Door snelle technologische ontwikkelingen waren de oorspronkelijke open data-regels achterhaald. Daarom was de update van de vorige Wet Hergebruik Overheidsinformatie nodig. De eerdere handleiding Who was daarom ook aan vernieuwing toe.
Deze handleiding dient als praktische leidraad voor het behandelen van verzoeken om hergebruik alsook voor het (pro-)actief beschikbaar stellen van overheidsinformatie voor hergebruik.
Totstandkoming en beheer van de handleiding
Voor het eerst is een handleiding in volledige samenwerking met betrokken partijen tot stand gekomen. Waar eerder per instantie een handleiding werd opgesteld voor de specifieke achterban is dat deze keer in gezamenlijkheid gedaan. De betrokken partijen zijn de VNG, BZK, het Nationaal Archief, IPO, de Unie van Waterschappen (UvW) en het Kenniscentrum Europa Decentraal (KED).
Gezamenlijk beeld
De voordelen van deze aanpak zijn groot. Een van de belangrijkste voordelen is het feit dat een gezamenlijk beeld ontstaat over de interpretatie van de definities en de uitvoering van de werkzaamheden. Daarbij is er slechts 1 handleiding wat beheer overzichtelijk houdt en kwaliteit ten goede komt.
Samenwerken richting een open overheid
Het doel van de handleiding is dat het praktische handvatten biedt voor de uitvoering van de wet. Naar huidig inzicht is het huidige document tot stand gekomen. Het is echter geen statisch document. Het kan zijn dat zaken missen, beter kunnen of nieuwe inzichten zijn. Het document zal dan worden bijgewerkt. U kunt hier zelf ook input voor leveren. Dit kan door het aanmaken van een issue of een wijzigingsvoorstel onder de 'doe mee' sectie in de handleiding (minbzk.github.io).