Deze week vond de kick-off plaats van het ondersteuningsproject voor 4 Oekraïense gemeenten. Nederlandse en Oekraïense partners bespraken de belangrijkste behoeften en uitdagingen in het wederopbouwproces, en de rol die Nederlandse gemeenten hierin op zich kunnen nemen. 

Voorbereiding op wederopbouw

Hoewel de oorlog in Oekraïne nog in volle hevigheid woedt, is het van groot belang dat er nu al wordt voorbereid op de wederopbouw. De VNG wil daaraan een bijdrage leveren, in navolging van het verzoek van president Zelensky en de bereidheid van het kabinet voor een Nederlandse bijdrage aan hersteloperaties. 

Selectie van Oekraïense gemeenten

Het lokale expertteam van VNG International heeft na een zorgvuldige selectie onder geïnteresseerde gemeenten gekozen voor 4 gemeenten in de regio’s Cherson en Mikolajiv; Cherson (stad), Otsjakiv, Beryslav en Vysokopillia. Het team zal werkgroepen in deze gemeenten ondersteunen bij het ontwikkelen van inclusieve en democratische herstelplannen, gebaseerd op lokale behoeften.

Grote schade

Tijdens de online kick-off bijeenkomst brachten de 4 gemeenten uitvoerig in kaart dat de fysieke en maatschappelijke schade zeer groot is. Naast schade aan huizen en gebouwen, is ook de lokale economie ernstig ontwricht. Velen zijn de gebieden ontvlucht. De uitdagingen in het wederopbouwproces zitten in het herstellen van niet alleen infrastructuur en gebouwen, maar ook van de culturele en sociale aspecten van de lokale gemeenschappen.

Lokale overheden krijgen te maken met problemen rondom onder meer veiligheid, ruimtelijke ordering, afvalverwerking, watermanagement en participatieprocessen. Nederlandse gemeenten kunnen hierbij ondersteunen door gemeentelijke experts beschikbaar te stellen.

Bijdragen als gemeente

Is uw gemeente geïnteresseerd in deelname aan het wederopbouwproject voor Oekraïense gemeenten of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan contact op met Rik Ploeg, projectmanager VNG International, via rik.ploeg@vng.nl

Over het project

Binnen het strategisch partnerschap tussen VNG International en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Sustainable Development through improved Local Governance (SDLG), is budget vrijgemaakt voor technische ondersteuning aan Oekraïense gemeenten. De VNG werkt in dit proces actief samen met de Association of Ukrainian Cities (AUC), waarmee we als al sinds 1996 werken aan projecten voor vrouwenrechten, huisvesting en integer en transparant bestuur. 

Meer informatie