In een gezamenlijke inspanning hebben het kabinet, de NVVK, Divosa en de VNG een nieuw plan ontwikkeld om de schuldhulpverlening in Nederland te verbeteren. Het plan gaat gemeenten praktische richtlijnen en handvatten bieden om effectieve en toegankelijke schuldhulp te bieden.

De 'Elementen van Basisdienstverlening' benadrukt de noodzaak om de hulp aan mensen met schulden op een gestructureerde manier vorm te geven. Onder deze elementen vallen onder andere het bevorderen van het gebruik van schuldregelingen en het verbeteren van gegevensdeling tussen hulpverleners om de samenwerking tussen verschillende hulpverleners te verbeteren en inwoners te ontzorgen. Ook het bieden van voldoende financiële begeleiding maakt onderdeel uit van 'Elementen van Basisdienstverlening'. 

'Elementen van basisdienstverlening' is gebaseerd op de routekaart Financiële Zorgen van de VNG zoals deze de afgelopen jaren met behulp van vele ketenpartners is ontwikkeld.

Demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten benadrukt het belang van deze gezamenlijke inspanning: "Er zijn te veel Nederlanders bij wie de schulden boven hun hoofd groeien. De vele onbetaalde rekeningen zorgen ervoor dat zij nooit zorgeloos zijn. Schuldhulpverlening moet mensen weer perspectief geven en hen helpen het leven weer op de rit te krijgen. Het is daarom heel belangrijk dat we – samen met de VNG, Divosa en de NVVK – gemeenten handvatten gaan bieden om dit goed te organiseren."

Het plan is een reactie op constateringen, zoals die van de Ombudsman, dat de kwaliteit van geboden hulp sterk kan verschillen per gemeente. Om dit verschil te verkleinen en het bereik te vergroten, worden de 'Elementen van Basisdienstverlening' aangereikt aan gemeenten.

Eerder werd de termijn voor schuldhulpverlening al verkort van drie naar anderhalf jaar, met als doel mensen sneller perspectief te bieden op een schuldenvrij leven. Minister Schouten stuurde in september de aangepaste Rijksincassovisie naar de Kamer met als doel meer aandacht van de Rijksoverheid voor de omstandigheden van mensen bij het innen van schulden.

De VNG hoopt dat de 'Elementen van Basisdienstverlening' gemeenten helpt om de kwaliteit en het bereik van schuldhulpverlening te verbeteren. Door de hulp aan inwoners te verbeteren, willen de betrokken partijen de kabinetsdoelstelling bereiken om het aantal huishoudens met problematische schulden te halveren ten opzichte van 2015. Destijds leefde 8,6 procent van de huishoudens met problematische schulden. In 2030 moet dit getal gedaald zijn naar 3,8 procent. 

Meer informatie