Inmiddels is het 3 jaar geleden dat het 2e advies verscheen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer: ‘Arbeidsmigranten, geen tweederangs burgers’. Intussen is al veel gebeurd, maar ook na 3 jaar blijft arbeidsmigratie een actueel onderwerp. 

Zo zijn arbeidsmigranten een hele grote groep in het bredere asiel- en migratievraagstuk en wordt het onderwerp eigenlijk steeds actueler. 

'Mooi om te zien dat alle partijen die 3 jaar geleden betrokken waren bij de totstandkoming van het rapport zich nu nog steeds inzetten om de aanbevelingen te verwezenlijken', stelt Martijn Balster, wethouder in Den Haag en bestuurslid van de VNG. ‘Veel is in werking gezet. Maar wat de arbeidsmigrant daar zelf van merkt, is helaas nog te beperkt.’

Verbeteringen

Inmiddels zijn er stappen genomen die ervoor gaan zorgen dat de verbeteringen voor de arbeidsmigranten er ook gaan komen. Denk aan de Wet goed verhuurderschap die in juli in werking trad of het wetsvoorstel voor een verplicht certificeringsstelsel voor uitzendbureaus. Het gaat om een wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Het wetsvoorstel ligt nu bij de Kamer. Waarschijnlijk wordt het operationeel in 2026. Balster: 'Naast de praktische zaken die al zijn opgepakt, zijn dit flinke aanpassingen in de wet- en regelgeving die een betere aanpak mogelijk maken. Dat is positief.'

Aandachtspunten

Als we als VNG naar de jaarrapportage kijken, dan zijn er 4 punten die aandacht nodig hebben:

1. Registratie van arbeidsmigranten

Hier zit nog nauwelijks schot in. Wij zien graag dat de aanbeveling van Roemer wordt opgepakt om een zorgplicht voor registratie neer te leggen bij de uitzenders. Dat kan direct in de wet Waadi, die nu in behandeling is. 

2. Toezicht en handhaving

Hierbij zien we dat het voor gemeenten nog steeds heel moeilijk is om met andere diensten samen te werken. Ook gegevensdeling is nog steeds een heikel punt voor gemeenten. Het is daarom belangrijk dat er een goede wettelijke grondslag komt om samen te werken en gegevens te delen. 

3. Informatievoorziening

Het is belangrijk dat er goed werk wordt gemaakt van het informeren van arbeidsmigranten. Gemeenten kunnen hier uiteraard een rol in vervullen, maar als we eerlijk zijn dan zien we dat arbeidsmigranten niet als eerste zich tot de gemeente zullen wenden. Voor een goede informatievoorziening is het dus noodzakelijk om samen te werken met het bedrijfsleven. 

4. Dakloosheid

Niet echt een aandachtspunt uit de aanbevelingen van Roemer, maar een punt ontstaan uit voortschrijdend inzicht is de grote problematiek rondom dakloosheid van arbeidsmigranten waar gemeenten mee geconfronteerd worden. Dit zal de komende tijd zeer zeker ook aandacht vragen. Als meer mensen recht hebben op opvang, vraagt dat ook financiering en menskracht. 

Oproep

'Er is al van alles gedaan en we zijn op de goede weg', vindt Martijn Balster. 'Maar aanpassing van wet- en regelgeving kost veel tijd. Toch doen we als VNG wel de oproep om alle aanbevelingen van Roemer uit te voeren. Ze vormen een samenhangend geheel en kunnen daarom ook eigenlijk niet los van elkaar worden gezien.'

Meer informatie