Begin dit jaar vonden binnen de Taskforce Integriteit Zorgsector (TIZ) gesprekken plaats over de rollen van de verschillende ketenpartners bij het toezicht op de Jeugdwet. Wat kunnen zij voor gemeenten betekenen en vice versa. Het resultaat is een visual die het ‘speelveld’ overzichtelijk weergeeft.

Wereld te winnen

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van toezicht op de rechtmatigheid van de Jeugdwet door gemeenten. Dat werd ook duidelijk tijdens de VNG-kennisbijeenkomst Tools voor Toezicht over dit thema op dinsdag 10 oktober. Van de ruim 100 deelnemers gaf een meerderheid aan nog te zoeken naar effectieve(re) manieren om dit toezicht in te richten en/of uit te voeren.

Starterspakket

Naast het faciliteren van kennisdeling tijdens en na deze bijeenkomst, ontwikkelde VNG ook een aantal producten voor toezichthouders. Voor beginnende toezichthouders publiceerde VNG in juli van dit jaar al het Starterspakket toezichthouder rechtmatigheid Jeugdwet. Dit geeft inzicht in taken en bevoegdheden, wettelijke kaders en de toekenning van jeugdhulp.

De nieuwe visual Toezicht rechtmatigheid Jeugdwet: gemeenten en hun partners geeft in een oogopslag weer bij welke ketenpartners een toezichthouder waarvoor terechtkan en wat ketenpartners van gemeenten verwachten. 

Voor 2024 staat ontwikkeling van een stappenplan voor een onderzoek naar rechtmatigheid binnen de Jeugdwet – op basis van de ervaringen van gemeenten – op het programma. 

Meer informatie