Met het wetsvoorstel voor een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage komt straks een einde aan het abonnementstarief in de Wmo. Gemeenten zijn groot voorstander en kijken uit naar spoedige invoering. De VNG verzond onlangs een ledenbrief over de invoering van de ivb en wat dit van gemeenten vraagt.

Belangrijke bijdrage aan beschikbaar houden Wmo-hulp

De inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage (ivb) gaat naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan het beschikbaar houden van Wmo-hulp voor de inwoners die hulp en ondersteuning niet vanuit eigen kracht kunnen realiseren. De Tweede Kamer heeft momenteel het wetsvoorstel in behandeling. Invoering is voorzien op 1 januari 2027, uiteraard mits het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.

Voorbereiding en inzet vereist

Het is van groot belang voor inwoners, gemeenten en andere betrokken partijen dat de implementatie van het wetsvoorstel soepel verloopt en dat inwoners en andere belanghebbenden goede informatie tot hun beschikking hebben. De VNG, het Ketenbureau i-Sociaal Domein, het CAK, het Zorginstituut en het ministerie van VWS werken daarom al langer samen met onder meer enkele betrokken gemeenten, aanbieders en softwareleveranciers om een soepele invoering voor te bereiden. In het restant van 2025, in 2026, maar ook begin 2027 is voorbereiding en inzet vereist van alle 342 gemeenten. 

Inhoud ledenbrief

In de ledenbrief (pdf, 47 kB) lichten we toe: 

  • Welke voorbereidende actie er vereist is.
  • De vraag wie er als contactpersoon namens de gemeente kan optreden zodat VNG de voortgang van de implementatie bij alle gemeenten kan volgen.
  • Welke volgende momenten we verwachten om gemeenten van informatie te voorzien om een goede implementatie te waarborgen.