De normbedragen voor onderwijshuisvesting zijn geïndexeerd. De systematiek van de prijsbijstelling van de normbedragen onderwijshuisvesting is vastgelegd in bijlage IV deel B van de modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs.

De normbedragen 2024 zijn bepalend voor de investeringen die worden opgenomen in het programma 2024, respectievelijk uit voorgaande programma’s die in uitvoering worden genomen in het jaar 2024, voor zover de vergoeding niet wordt gebaseerd op de feitelijke kosten.

De VNG rekent deze cijfers jaarlijks voor u uit bij wijze van collectieve dienstverlening.

Normvergoedingen

Op basis van de in de modelverordening en de beleidsregel ‘Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair en (voortgezet) speciaal onderwijs' vastgelegde systematiek zijn de normvergoedingen als volgt aangepast:

  • Bouwkosten: plus 12,72%

  • Eerste inrichting: plus 2,2%

  • Materiële instandhouding lokalen bewegingsonderwijs: min 0,14%

Voor de berekening van de indexering verwijzen wij u naar het tweede excel-bestand onderaan dit bericht. De (aanpassingen van de) normbedragen zijn onderdeel van de modelverordening van de VNG. Gemeenten kunnen desgewenst zelf ook voor andere normvergoedingen en een andere prijsbijstellingssystematiek kiezen.

Herziene normbedragen gymlokalen

In de modelbeleidsregel is opgenomen dat de klokuurvergoeding voor het gebruik van de lokalen bewegingsonderwijs wordt aangepast op basis van het jaarlijks door de minister van OCW in het bekostigingsstelsel opgenomen prijsindexcijfer. De daling bedraagt 0,14% en de normbedragen voor 2024 vindt u in onderstaand Excel sheet. De daling lijkt in eerste instantie vreemd, maar is te verklaren vanuit de indexatiesystematiek. 

Hierbij wordt jaarlijks gekeken naar een periode van 3 jaar, waarbij eerdere schattingen worden aangepast op de meeste recente indexcijfers van het CPB. De prijsbijstelling 2024 is gebaseerd op de werkelijke prijsontwikkeling in 2022, de geactualiseerde prijsontwikkeling in 2023 en de verwachte prijsontwikkeling van 2024. De prijsbijstelling 2024 is dus negatief, doordat prognoses in de prijsbijstelling 2023 te hoog blijken te zijn.

Meer informatie

De geconsolideerde teksten van de VNG-modellen (met de bijbehorende toelichtingen) zijn te raadplegen via de Kennisbank Decentrale Regelgeving (www.kder.nl).

Met dank aan Frans Rutjes voor zijn bijdrage aan de berekening.