Met de houdbaarheidstest krijgt iedere gemeente inzicht in haar financiële gezondheid. De test geeft de uitkomst van de financiële conditie index op basis van 10 financiële kengetallen. Ook kunnen met de test verschillende scenario's in beeld worden gebracht voor het bepalen van de benodigde ombuigingen.

Invullen van de test

Voor het invullen van de test moet op het eerste blad de naam van de gemeente worden geselecteerd. De test is voor iedere gemeente voor-ingevuld met de openbare gegevens over de eindbalans van de jaarrekening 2023 en de primitieve begroting van de exploitatie 2025. Daarvoor is gebruik gemaakt van de opendata IV-3 van gemeenten zoals verzameld door het CBS.

Gemeenten moeten voor het uitvoeren van de test zelf deze gegevens uit de (concept) jaarrekening 2024 en de bijgestelde begroting 2025 overschrijven. Daarmee ontstaat een actueel beeld van de financiële conditie en van het houdbaarheidstekort bij een gestandaardiseerd slechtweer-scenario.

Handleiding en definities kengetallen

Bij de test is een handleiding met een korte uitleg, invulinstructie en de definities van de kengetallen met bijbehorende signaalwaarden. Met de financiële conditie index wordt gekeken hoeveel van de 10 kengetallen hun signaalwaarde voor het ontstaan van financiële stress op het desbetreffende aandachtsgebied, zoals de hoogte van de schuld, de solvabiliteit of de uitkomst van het exploitatieresultaat, overschrijden.

Stress-test

De test bevat daarbij een stress-test op basis van toekomstige kasstromen. Met een kengetal voor het houdbaarheidstekort meet de test de weerbaarheid van de gemeente bij een slechtweer-scenario. Met de test kunnen op de stand handmatig ook verschillende scenario’s voor het toekomstig gemeentelijk begrotingsbeleid worden uitgerekend. Daarmee kan dus ook de omvang van de ombuigingsopgaaf voor het opvangen van de financiële ravijnkorting met de aanvullende ombuigingen op het gemeentefonds en de efficiencykortingen op de specifieke uitkeringen worden berekend.