De beschikbare opvangcapaciteit van het COA staat nog steeds onder zeer hoge druk. Om de azc’s te ontlasten kunnen gemeenten voor een langere periode gebruikmaken van de Hotel- en accommodatieregeling (HAR). Deze regeling is verlengd tot 6 augustus en is er nu ook voor referenten en gezinnen.

De regeling houdt in dat statushouders voor maximaal 6 maanden onderdak kunnen krijgen in bijvoorbeeld een hotel of andere woonvormen met recreatieve bestemming.

De HAR is 6 november in werking getreden en is verlengd tot uiterlijk 6 augustus 2022 of zoveel eerder wanneer er 2500 statushouders via de HAR zijn geplaatst.

Wat is de Hotel- en accommodatieregeling?

Gemeenten maken afspraken met exploitanten (hotels en/of andere accommodatie) om kamers of andersoortige accommodatie beschikbaar te stellen voor statushouders. De statushouder krijgt daarmee tijdelijk onderdak aangeboden in de gemeente en kan direct deelnemen aan de samenleving.

Voor wie is de HAR?

Deze regeling is bedoeld voor statushouders (alleenstaanden, referenten, echtparen of gezinnen) die gekoppeld zijn aan de gemeente. Expliciet voor gezinnen geldt dat de geboden accommodatie passend moet zijn voor een gezin en dat toeleiding naar het onderwijs direct mogelijk moet zijn.

Meer informatie

Bekijk de factsheets en evt. de veelgestelde vragen over deze regeling via de Wegwijzer asielopvang en huisvesting. U kunt ook contact opnemen met de helpdesk Asielopvang via: helpdeskvluchtelingen@vng.nl