Met de doordecentralisatie  worden alle gemeenten verantwoordelijk voor het bieden va van beschermd wonen (BW) aan hun eigen inwoners. Tegelijkertijd kan niet elke gemeente alle voorzieningen binnen haar grenzen organiseren. Daarvoor is regionale samenwerking onontbeerlijk en ook niet vrijblijvend.

Handreikingen voor goede afspraken

Om goede afspraken te kunnen maken over zowel de governance als de daarbij horende financiële regelingen, heeft de VNG een Handreiking Governance (1,7 MB) en een Handreiking Regionale financiële afspraken (pdf, 2,1 MB) opgesteld. Daarbij is ook gebruik gemaakt van ervaringen in verschillende regio’s.

Samenwerking hangt af van lokale en regionale omstandigheden en behoeften

De manier waarop gemeenten de samenwerking vormgeven en organiseren, bepalen zij zelf en zal mede afhankelijk zijn van de lokale en regionale omstandigheden en behoeften van cliënten. Daar spelen traditionele samenwerkingsvormen een rol in, maar ook de omvang van de verschillende gemeenten en de gewenste rol en invloed van gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders. En bij de uiteindelijk gekozen samenwerkingsvormen horen weer gedegen financiële afspraken.