Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen putten uit de Handreiking ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas om gezamenlijk zorg en ondersteuning te realiseren en duurzaam te borgen. De handreiking beschrijft de belangrijkste bouwstenen en randvoorwaarden voor het organiseren van deze ketenaanpak.

Onderwerpen in de handreiking

In de handreiking komen onder meer aan bod: 

  • de minimale randvoorwaarden om de keten als een samenhangend geheel te realiseren en duurzaam te laten functioneren
  • welke onderdelen van zorg en ondersteuning tenminste beschikbaar moeten zijn vanuit de zorgverzekering en vanuit de gemeente 
  • welke kosten onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen en welke onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar    

De handreiking is een ‘levend’ document. Feedback en benodigde aanvullingen zijn welkom, stuur deze naar naar katelyn.sadee@vng.nl. 

Uitwisselingsuurtje

We zijn benieuwd naar aandachtspunten en dilemma’s over deze ketenaanpak, maar ook naar uw eventuele vragen. Daarvoor houden we binnenkort een uitwisselingsuurtje. Houd onze agenda daarom in de gaten.

Meer informatie 

De handreiking is aanvullend op alle bestaande documenten die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld door Care for Obesity (VU) en JOGG voor de implementatie van de aanpak Kind naar Gezond Gewicht. Hieronder ook de handreiking (pdf, 1,7 MB) van Kind naar Gezonder Gewicht die de processtappen beschrijft voor de lokale projectleider in het realiseren van een lokale aanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. Meer informatie over de financiering van de ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas is te vinden in de procesupdate.