In iedere Nederlandse gemeente is wel een handige hack te vinden die het werk net even iets makkelijker maakt. Of slimmer. Of efficiënter. Zo’n methode of project waarvan collega’s zeggen: dat zouden meer mensen moeten doen. Goed nieuws: er is nog tijd voor GemeenteDelers.

Op 12 december 2022 om 9.00 uur sluit de inzending voor GemeenteDelers, de landelijke wedstrijd waarin gemeenten strijden om hun kennis te delen met collega’s. Draait in uw gemeente een project of programma dat het delen waard is? Stuur het in als inzending voor GemeenteDelers! Dit zijn de voorwaarden: een oplossing of casus moet succesvol zijn (goed werken), waardevol en herbruikbaar voor andere gemeenten. Project, programma, initiatief of oplossing: elke casus kan van waarde zijn voor een ander, of het nu groot of klein is. Lees hier alle criteria waaraan een inzending moet voldoen.

Waarom?

Gemeenten staan allemaal voor een groot aantal opgaven, dus waarom zouden ze het alleen moeten doen? GemeenteDelers wil laten zien welke oplossingen er zijn en tegelijkertijd gemeenten een beetje in het zonnetje zetten. Een oplossing die zich bewezen heeft in de praktijk, kunnen we met elkaar delen en waar nodig verbeteren. Zo maken we collectief de uitvoering en de dienstverlening steeds weer een beetje beter.

Ook als individu is het waard mee te doen met GemeenteDelers: uw project of programma krijgt extra aandacht en feedback, met het doel het verder te helpen. Dat vindt niet iedereen even makkelijk, vandaar de kop. De ervaring leert dat ambtenaren te bescheiden zijn over hun werk. Wat voor de een als vanzelfsprekend wordt ervaren, is voor de ander een briljant inzicht.

Daarom!

Directeur-bestuurder Nathan Ducastel van VNG Realisatie is juryvoorzitter van GemeenteDelers. Hij hoopt dat u het hem moeilijk gaat maken met heel veel goede casussen, de inzendingen tot nu zijn wat dat betreft al veelbelovend. “Het niveau van de inzendingen is in voorgaande jaren erg hoog geweest en ik heb alle reden om aan te nemen dat het dit jaar weer zo zal zijn. Mijn ervaring is dat gemeenten trots kunnen zijn op de mensen die bij hen werken. Aarzel niet! Stuur uw casus in en schaar u in de rij illustere voorgangers als het Gemeentelijk Gegevensmodel, meldingensysteem Signalen en welzijnsaanpak High Five.”

De categorieën

  • Inclusieve samenleving: iedereen doet mee, krijgt gelijke kansen, kan een goed bestaan opbouwen en gezond leven.
  • Leefomgeving: de inrichting van de schaarse fysieke ruimte waarin we met elkaar samenleven; initiatieven die gaan over onder andere fysieke leefomgeving, Omgevingswet, energie, klimaat en lokale/regionale economie.
  • Lokale democratie: inwoners en ondernemers kunnen beleid en uitvoering van hun (veilige) gemeente beïnvloeden en bewonersinitiatieven worden aangemoedigd.
  • Uitvoeringskracht: alle manieren waarop gemeenten hun dienstverlening verbeteren, versnellen of transformeren.

Het proces

Vul het aanmeldformulier in op en geef aan waarom deze casus volgens u een breder podium verdient.

Bent u door naar de volgende ronde? Dan staat u op de shortlist en komt een team van deskundigen op (online) bezoek voor meer informatie over de casus. Zij hanteren hiervoor de methode Waarderend Onderzoek. Half april 2023 zijn de finalisten bekend en tijdens het VNG Congres in juni 2023 worden de winnaars gekozen.

Meer over het hele proces leest u op de website van GemeenteDelers 2023.