Geografische Informatiesystemen (GIS) worden steeds populairder bij gemeenten. Ze ondersteunen gemeenten bij de aanpak van grote maatschappelijke thema’s als energietransitie en ondermijning. Met de datavoorziening-tool biedt de VNG gemeenten een GIS dat informatie geeft over onder andere deze thema’s.

Data op de kaart

De datavoorziening-tool maakt betrouwbare en bruikbare geografische informatie online inzichtelijk op een digitale kaart. De gegevens kunnen gebruikt worden door gemeenteambtenaren voor de uitvoering van hun dagelijkse werk. De datavoorziening-tool is grotendeels gevuld met data die openbaar toegankelijk zijn, zogenaamde open data. Deze data worden in de datavoorziening-tool geordend en gevisualiseerd zodat ze nieuwe inzichten kunnen bieden.

Energietransitie

De Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) biedt gemeenteambtenaren informatie die zij bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij het schrijven van de Transitievisie Warmte of het verdelen van de Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie. In DEGO zijn datasets opgenomen die zijn toegespitst op de informatiebehoefte van gemeenten. In verschillende tabbladen zijn gegevens gegroepeerd die belangrijk zijn voor de Transitievisie Warmte. Op termijn worden ook data toegevoegd die ambtenaren kunnen gebruiken bij het maken van wijkuitvoeringsplannen.

Ondermijning

De Datavoorziening Onregelmatigheden Op de Kaart (DOOK) helpt gemeenten om beter inzicht te krijgen in ondermijningsvraagstukken. DOOK toont digitale kaarten met gedetailleerde data om ondermijningsvraagstukken aan te kunnen pakken op een manier die de rechtmatigheid van het gebruik van data waarborgt. Bij wijze van pilot wordt DOOK gebruikt door een selecte groep gemeenten. Het doel van de pilot is om de gebruikersgroep stap voor stap uit te breiden en DOOK als datavoorziening-tool af te stemmen op de informatiebehoefte van de gemeenten.

Meer informatie

U kunt door te mailen naar vip@vng.nl contact opnemen met het team van de datavoorziening-tool.