In oktober 2022 heeft het kabinet met een tijdelijke wijziging het afsluitbeleid aangescherpt om kleinverbruikers van energie en gas tijdens de winterperiode beter te beschermen tegen afsluiting bij betalingsproblemen.

Deze aanscherping heeft in het vierde kwartaal van 2022 geleid tot een daling van het aantal afsluitingen met 68% ten opzichte van een kwartaal eerder. Om deze reden zetten de ministers Jetten en Schouten de effectieve elementen uit het aangescherpte beleid ook na 1 april 2023 voort. Zo worden kleinverbruikers van energie, structureel beter beschermd tegen afsluiting bij betalingsproblemen.

Gevolgen voor de uitvoering voor gemeenten

Vanaf 1 april geven energiebedrijven alle signalen via VPS (BKR) of Ris (Xxllnc) door aan de gemeenten (of gemandateerd/gedelegeerde organisaties). De energiebedrijven willen zo snel mogelijk alle data delen via deze twee ICT-applicaties. Pakt bijvoorbeeld het vroegsignaleringsteam binnen uw gemeente deze afsluitsignalen niet op, maar doet een crisisteam dit? Dan is van belang dat u interne aanpassingen doorvoert in de gekozen applicatie en achterliggende processen. Deze afsluitsignalen geven de energiebedrijven dagelijks door. Dit in tegenstelling tot de vroegsignalen, deze geven de energiebedrijven alleen door tussen de 24e en 27e van de maand. Momenteel zijn er gespreken met de drinkwaterbedrijven om ook om deze afsluitsignalen via Ris en VPS te laten lopen. Door deze aanpassingen ontvangt de gemeente alle data via hetzelfde loket. Hierdoor is het proces gemakkelijker te volgen en te monitoren.

Meer informatie