De Centrale Raad van Beroep heeft in een uitspraak bepaald dat zorgverleners die minder dan 4 dagen per week werken in dienst van een pgb-houder, verzekerd zijn voor werknemersverzekeringen in het bijzonder binnen de Werkloosheidswet. Dit maakt een einde aan de uitzondering die voor deze groep was gecreëerd.

Achtergrond van de uitzondering

Persoonlijke dienstverleners zoals een huishoudelijke hulp of zorghulp die minder dan 4 dagen diensten verlenen aan een particulier, vallen onder de Regeling Dienstverlening aan huis. In de Werkloosheidswet (artikel 6, 1e lid, aanhef en onder c) is voor deze persoonlijke dienstverleners een uitzonderingsbepaling opgenomen waardoor ze zijn uitgesloten van het recht op een werkloosheidsuitkering. De wetgever heeft deze uitzondering gecreëerd om het voor particulieren aantrekkelijker te maken deze vorm van hulp in te huren en om te voorkomen dat deze vormen van hulp zwart worden betaald.

Uitspraak bevestigt uitspraak Rechtbank Rotterdam

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) bevestigde met haar uitspraak van 30 maart jl. een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam op 16 december 2021. Betrokken partijen brengen de gevolgen van de uitspraak van de CRvB op dit moment in kaart.

Wat er per direct verandert

Zorgverleners in loondienst van een pgb-houder die minder dan 4 dagen per week werken zijn vanaf heden verzekerd binnen de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Als ze werkloos worden, kunnen ze contact opnemen met het UWV die hen dan teruggebeld om hun specifieke situatie te bespreken.

Hoewel de zorgverlener per heden verzekerd is, hoeft de budgethouder nog geen premies af te dragen. Tot het moment dat de benodigde wetten zijn gewijzigd, kunnen en zullen er geen premies worden geïnd. Het ministerie van SZW bekijkt nu de benodigde wetswijziging: tot die tijd hoeven er geen premies te worden afgedragen door budgethouders in hun rol als werkgever.

Wettelijke grondslag en verdere details volgen

De details zoals een wettelijke grondslag, het afdragen van premies en de termijnen die hieraan hangen, worden nog onderzocht door alle betrokken partijen. Zodra hier duidelijkheid over is en er zicht is op een wetswijziging zullen we hierover berichten.