10 gemeenten deden (en doen) dit jaar mee aan het Leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling. Ze delen ervaringen en krijgen inspiratie van sprekers die hun eigen organisaties veranderden. Het is zo’n succes dat volgend jaar een nieuw Leernetwerk wordt gestart. Doe mee!

Het Leernetwerk gaat over het vernieuwen van de gemeentelijke organisatie met als doel: meer resultaten bereiken voor inwoners, een effectievere gemeentelijke organisatie en meer werkplezier voor de medewerkers. Het betreft een gezamenlijk initiatief van VNG Risicobeheer en Verdraaide Organisaties van Wouter Hart. In het filmpje legt Hart het belang uit en de betekenis van werken volgens de Bedoeling.

Ervaringen

In het bestaande netwerk kregen deelnemers een andere blik op de eigen organisatie door lezingen, ervaringen en discussies met anderen. ‘Verschillende sprekers delen de discussie die zij hebben gevoerd en je hoort hoe ze de zaken praktisch aanpakken. Ieder dagdeel een ander thema, een andere afdeling, een andere organisatie. Het is letterlijk leren in een netwerk,’ zegt Marcel Jongmans. Hij is één van de deelnemers vanuit de gemeente Borger-Odoorn, evenals Dorique Kerkdijk van de gemeente Lochem. Zij zegt: ‘Het leernetwerk biedt met sprekers van hoog niveau en collega’s uit andere gemeenten stof tot nadenken. Werk je binnen je gemeente zo omdat het moet, of omdat het zo hoort? Het leernetwerk geeft handvaten voor de praktijk. Doordat elke gemeente met drie deelnemers meedoet, krijgt het veranderproces in de organisatie vaart en richting.’

Hoe werkt het?

Het Leernetwerk heeft een looptijd van 9 maanden. 7 tot 10 gemeenten kunnen deelnemen, elk met 3 deelnemers: de gemeentesecretaris, iemand van control en een persoon met een veranderkundig profiel. Elke maand is er een bijeenkomst van een dagdeel. In verschillende modules worden gemeenten meegenomen in het gedachtegoed van Werken volgens de Bedoeling, er zijn verschillende gastsprekers, onder wie Wouter Hart. Gemeenten ondernemen tussendoor zelf activiteiten en ze presenteren en bespreken de ontwikkelingen in de eigen organisatie.

Wat kost het?

De kosten zijn € 4500,00 per gemeente.

Wanneer?

  • Donderdagochtend 26 januari
  • Donderdagochtend 16 februari
  • Donderdagochtend 23 maart
  • Donderdagochtend 20 april
  • Donderdagochtend 25 mei
  • Donderdagochtend 22 juni
  • Donderdagochtend 7 september
  • Donderdagochtend 5 oktober

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd? Hebt u vragen? Stuur een mail naar vngrisicobeheer@vng.nl

Verslagen van het bestaande leernetwerk