Na de Tweede Kamer heeft dinsdag ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Gemeenten zijn verheugd dat ze nu eindelijk aan de slag kunnen om huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten.

Wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023

Gemeenten kunnen de toeslag pas daadwerkelijk gaan uitbetalen als de wet is gepubliceerd in het Staatsblad. Gemeenten zullen de toeslag veelal automatisch uitkeren aan inwoners die al bekend zijn of die vorig jaar al in aanmerking kwamen voor een toeslag. Voor inwoners die de toeslag niet automatisch ontvangen, is er de mogelijkheid een aanvraag in te dienen bij hun gemeente.

Hoogte van de energietoeslag

In de meeste gemeenten is de energietoeslag 2023 € 800. Om de eerste helft van 2023 te overbruggen, hadden gemeenten de mogelijkheid de energietoeslag van 2022 te verhogen met een bedrag van € 500. Dit ging uit het budget voor de energietoeslag 2023. Gemeenten die dit niet hebben gedaan kunnen nu de volledige € 1300 uitkeren, net als in 2022.

Energietoeslag 2024

Gemeenten roepen het rijk op om zorg te dragen voor structurele borging van de bestaanszekerheid. Dat betekent ook dat gemeenten in 2024 de energietoeslag niét gaan uitkeren. Deze verantwoordelijkheid ligt bij het rijk, zoals de VNG eerder al betoogde.

Meer informatie