In mei 2022 publiceert de VNG de volledige geïntegreerde versie van alle staalkaarten. De versie bestaat uit een geactualiseerd casco waarin ook alle voorheen gepubliceerde staalkaarten, inclusief nieuwe voorbeeldregels over het Transformatiegebied, zijn opgenomen.  

Het casco is een voorbeeldstructuur voor de juridische regels in het omgevingsplan. Deze structuur laat zien hoe een omgevingsplan kan worden opgebouwd. De VNG heeft daarnaast diverse staalkaarten gepubliceerd, zoals de bestaande woonwijk, het buitengebied en het bedrijventerrein. Voor iedere staalkaart zijn voorbeeldregels opgesteld.

Afgelopen periode heeft de VNG gewerkt aan het consolideren van alle voorbeeldregels uit de staalkaarten in het casco. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten met als resultaat een aangepast casco met daarin geïntegreerd de staalkaarten met voorbeeldregels. Dit vervangt het casco uit 2018. 

Geconsolideerde staalkaart digitaal raadpleegbaar 

Het nieuwe casco inclusief de voorbeeldregels van de opgestelde staalkaarten zal digitaal raadpleegbaar zijn in het omgevingsloket (van het DSO-LV). Het is mogelijk om te bekijken hoe verschillende regels een plek krijgen in het casco en hoe de samenhang tussen de regels eruit ziet. Ook zal te zien zijn hoe de regels als gevolg van de aangebrachte annotaties toegankelijk zijn via de DSO filterfunctionaliteit en hoe de interactie met de bijgevoegde toepasbare regels uitpakt in het omgevingsloket. 

Hieronder een overzicht welke staalkaarten zijn geïntegreerd tot één samenhangende staalkaart: 

  • Staalkaart ‘Integratie verordeningen in het omgevingsplan deel I’ 
  • Staalkaart ‘Verordeningen in het omgevingsplan deel II’ 
  • Staalkaart ‘Bestaande woonwijk’ 
  • Staalkaart ‘Bedrijventerrein’ 
  • Staalkaart ‘Buitengebied’ 
  • Nieuw: staalkaart ‘Transformatiegebied’ 

De staalkaart Transformatiegebied is direct verwerkt in de geconsolideerde staalkaart en wordt daarnaast ook apart gepubliceerd met een toelichting erbij. 

Actualisatie handboek omgevingsplan ontwerpen 

Tegelijk met de publicatie van de geconsolideerde staalkaart wordt een nieuwe versie van het Handboek Omgevingsplan Ontwerpen gepubliceerd.  

Blijf op de hoogte 

Wilt u graag een bericht ontvangen wanneer de geconsolideerde staalkaart en het handboek gepubliceerd zijn? Dan kunt u uw gegevens achterlaten via dit inschrijfformulier

Meer informatie