Het uniform vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de handhaver openbare ruimte. Het Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte (domein I) is geactualiseerd en levert een bijdrage aan de uniformiteit, herkenbaarheid, professionaliteit, veiligheid, gezag en dus het imago van handhavers.

Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte (domein I) (pdf 1,5 MB)

Van evaluatie naar geactualiseerd modeluniform

De VNG is verantwoordelijk voor de communicatie over, en het onderhoud en doorontwikkeling van het uniform. Naar aanleiding van aandachtspunten uit de evaluatie (2023) hebben we  een aantal acties uitgezet om tot het geactualiseerde modeluniform te komen. Mede door de VNG-Kledingcommissie, bestaande uit een brede afvaardiging van gemeenten (G4, G40, M150 en K80) doet het modeluniform weer recht aan de aangegeven behoeften en hedendaagse eisen.

Vormgeving identiteit handhaver

De identiteit van de handhaver openbare ruimte wordt vormgegeven door middel van 5 elementen: 

  • naam (functie)
  • kleurstelling (blauwtinten)
  • logo (boa-vuistje)
  • uniek kenmerk (patroon battenburg blokkenband)
  • typografie (lettertype ‘frutiger’). 

Onderdelen van het uniform

Het merendeel van de onderdelen van het modeluniform wordt al landelijk in verschillende varianten toegepast, maar maken nu officieel onderdeel uit van het modeluniform. Het modeluniform 2024 bestaat uit de volgende onderdelen: jas (en andere varianten) poloshirt (korte/lange mouwen), trui, vest, broeken, hoofddeksels, veiligheidsvesten en schoenen. Aan het modeluniform zijn nieuwe onderdelen voor het gebruik van voer- en vaartuigen toegevoegd: motorjas, motorbroek, motorhelm, fietshelm en een reddingsvest. 

Verder zijn extra onderdelen toegevoegd die alleen in specifiek beschreven situaties gedragen mogen worden: veiligheidshesje, T-shirt, commando-muts, colletje, winter-/fouilleerhandschoenen en een regenbroek. Naast het modeluniform worden onder andere ook de functieonderscheidingstekens van de handhavers en de minimale kwaliteitseisen met betrekking tot veiligheid, materiaal, uitstraling en duurzaamheid beschreven.

Bijlagen

Bijlage 1 van de publicatie beschrijft wie binnen de ‘afdeling handhaving’ het uniform mag dragen en geeft aanwijzingen hoe het uniform representatief en veilig gedragen moet worden. Het uitgangspunt van draagvoorschriften is echter universeel: het moet zorgen voor eenheid van tenue. Bijlage 2 bevat een verdieping van de richtlijnen en adviezen over kwaliteitseisen met betrekking tot veiligheid, materiaal, uitstraling en duurzaamheid.

Meer informatie

Voor eventuele vragen vanuit gemeenten is er een moment ingepland op donderdag 23 mei van 15.00 tot 16.30 uur via Teams. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar thimo.adams@vng.nl, u ontvangt dan een mail met de link voor het overleg.