Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Unie van Waterschappen sluiten zich ook aan bij de Erfgoeddeal. Hiermee kan lokaal nog slagvaardiger worden samengewerkt om cultureel erfgoed in te zetten bij bijvoorbeeld verduurzaming van de leefomgeving.

Erfgoeddeal 2023-2025

In maart herbevestigde de VNG de bestuurlijke samenwerking met OCW en IPO door het ondertekenen van de Addendum actualisatie Erfgoed Deal 2023-2025. De Erfgoeddeal heeft als doel om erfgoed in te zetten voor bijvoorbeeld verduurzaming van de leefomgeving en omgaan met klimaatverandering. Onder meer door samenwerking te stimuleren tussen overheden, maatschappelijke organisaties en eigenaars.

Projecten 

Elk jaar wordt geld toegekend aan projecten op het snijvlak van gebiedsontwikkeling, erfgoed en duurzaamheid. Eind september zijn 6 nieuwe projecten in de gemeenten Bergen, Venlo, Leiden, Kampen, Laarbeek en Utrecht aan de Erfgoeddeal toegevoegd, waarmee het aantal op 42 projecten komt. In 2024 vindt weer een nieuwe ronde plaats.

Een succesvol afgerond project is de Stadshaven Maassluis, waar in totaal € 3,5 miljoen in is gestoken door de Erfgoeddeal, provincie en gemeente. Minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) bezochten dit project gisteren.

Waterschappen

Gemeenten of provincies werkten al eerder samen met waterschappen in projecten die gefinancierd werden door de Erfgoeddeal. Als officiële ondertekenaar van de Erfgoeddeal kunnen waterschappen nu als hoofdindiener van een project fungeren en in aanmerking komen voor financiering gedurende de looptijd van het programma.