De VNG roept Kamerleden op bij de minister aan te dringen om te komen tot 1 integrale samenhangende agenda – van medeoverheden (rijk, provincies en gemeenten) – om het probleem van arbeidsmarktkrapte aan te pakken, samen met sociale partners en onderwijs.

Lees de VNG-inbreng Arbeidsmarktkrapte (pdf, 107 kB) voor het commissiedebat Arbeidsmarktkrapte 21 mei. 

Gebrek aan samenhang hindert de aanpak

Hoewel de arbeidsmarktkrapte inmiddels hoog op de politieke agenda staat, voeren verschillende ministeries (EZK, SZW, VWS en OCW) ieder hun eigen beleid. Deze losse agenda’s missen samenhang, waardoor beleid, middelen en regelingen onvoldoende op elkaar aansluiten op regionaal en sectoraal niveau. Dit leidt tot versnippering en legt een zware druk op de uitvoeringskracht van regio’s. Bovendien blijven beschikbare middelen daardoor deels onbenut.

Arbeidsmarktregio’s in de knel

Arbeidsmarktregio’s worden direct geraakt door deze gefragmenteerde aanpak. Zij moeten binnenkort hun eigen Meerjarenagenda’s opstellen (regionale afspraken voor de komende 5 jaar), maar lopen daarbij vast op de uiteenlopende tijdslijnen van de ministeriële agenda’s. Dit maakt het opstellen van werkbare plannen vrijwel onmogelijk.

Samenwerking essentieel voor toekomstbestendige arbeidsmarkt

Gemeenten en provincies zien in de praktijk hoe groot de impact is van arbeidsmarktkrapte, van tekorten in maatschappelijke sectoren tot belemmeringen voor ondernemers en de druk op arbeidsmigratie. In de regio’s groeit het vermogen om domeinoverstijgend en publiek-privaat samen te werken. De VNG pleit ervoor deze samenwerking te versterken met actieve betrokkenheid van het rijk.

Gemeenten en provincies werken al samen op de domeinen van economie, human capital en arbeidsmarkt met als doel de omslag te maken naar een toekomstbestendige economie en arbeidsmarkt die bijdraagt aan brede welvaart in elke regio. De VNG roept de betrokken ministeries op om hierover het gesprek aan te gaan met medeoverheden en gezamenlijk te komen tot één integrale interbestuurlijke agenda – met ruimte voor publiek-private samenwerking en sectoroverstijgende aanpakken.