De Wet ‘gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’ (spreidingswet Asiel) gaat vanaf 9 november voor 2 weken in consultatie. Omdat de wet naar verwachting een behoorlijke impact heeft op gemeenten, heeft de VNG een informatietraject opgesteld met 3 online sessies en een webinar.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk opvangplekken zo evenredig mogelijk over Nederland te verspreiden en kleinschalige opvang te exploiteren, in lijn met de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen. De wet is een belangrijke schakel om te komen tot een robuuste en flexibele asielopvang.

De consultatiefase is met 2 weken korter dan gewoonlijk. De VNG vindt snelheid noodzakelijk, maar benadrukt dat er een zorgvuldig proces moet zijn om de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de wet voor gemeenten te toetsen.

Online sessies over uitvoerbaarheid

De VNG organiseert 3 sessies over de uitvoerbaarheid van deze wet. Deze sessies zijn specifiek voor (beleids)medewerkers (verspreid over Nederland) die input kunnen geven over de uitvoeringsgevolgen van deze nieuwe taken. We verzamelen op hoofdlijnen de belangrijkste aandachtspunten van de volgende thema’s:

Webinar toetsing consultatiereactie

De VNG stelt een reactie op waarin op hoofdlijnen de opmerkingen van gemeenten terugkomen, zowel vanuit de sessies als vanuit de bredere bestuurlijke consultatie. Gemeenten kunnen hun schriftelijke input hiervoor tot en met 16 november 12.00 uur mailen naar consultatiespreidingswet@vng.nl.

Op 21 november organiseren we een webinar om de consultatiereactie te toetsen.

Meld u aan voor het webinar

VNG-besluitvorming

De definitieve uitkomst van de hoofdlijnen van deze eerste scan ten aanzien van de uitvoerbaarheid en de voorlopige consultatiereactie leggen we aan de tijdelijke commissie Asiel en Migratie voor. Na accordering door het VNG-bestuur wordt de consultatiereactie van de VNG naar verwachting uiterlijk op 23 november verstuurd.

Uitvoeringsscan en uitvoeringstoets

VNG Realisatie start parallel met de consultatieperiode een uitvoeringsscan (die input levert voor de uitvoeringstoets). Tijdens de consultatieperiode wordt een eerste scan opgeleverd over de uitvoerbaarheid op hoofdlijnen. De uitvoeringstoets loopt door – na de consultatieperiode – parallel aan het Raad van State traject, zodat deze informatie op een later moment aan de Tweede en/of Eerste Kamer aangeboden kan worden. 

Het rijk laat daarnaast een kostenonderzoek uitvoeren, om te bepalen welke financiële gevolgen deze wet heeft voor gemeenten en hoe deze kosten worden opgevangen.

De VNG streeft ernaar om binnen 2 weken op hoofdlijnen een afgewogen consultatiereactie te geven. We stemmen hierbij zoveel mogelijk af met het Veiligheidsberaad en de provincies.

Meer informatie