Uitspraken in rechtszaken over de beëindiging van de opvang van zogenoemde derdelanders uit Oekraïne leiden bij gemeenten tot onrust en onzekerheid over de verdere uitvoering. De VNG vraagt het ministerie van JenV om uiterlijk vrijdagochtend 1 september duidelijkheid te bieden.

Onduidelijk of Richtlijn Tijdelijke Bescherming kan beeïndigen

Uit recente uitspraken van rechtbanken op gevoerde proefprocessen wordt niet eenduidig of de richtlijn tijdelijke bescherming (RTB) wel of niet mag worden beëindigd.

Het hoger beroep bij de Raad van State in deze zaken is aangekondigd, maar zal naar verwachting niet voor maandag 4 september tot een uitspraak leiden. Dit is de dag waarop de opvang van derdelanders door gemeenten moet worden beëindigd. Gemeenten hebben onder voorwaarden ruimte om een periode van 28 dagen na 4 september nog onderdak te bieden aan derdelanders.

Groot Wassink: Geef ons handelingsperspectief

Rutger Groot Wassink, voorzitter van de Tijdelijke commissie Asiel en Migratie van de VNG: 'We vragen de staatssecretaris al anderhalf jaar om handelingsperspectief. Het is ontzettend vervelend dat dit nu allemaal op het laatste moment en onder hoogspanning gebeurt. Maar besluiten van gemeenten hebben invloed op de levens van de betrokken derdelanders. Voorkomen moet worden dat wij nu onomkeerbare beslissingen nemen die later blijken onzorgvuldig of onjuist te zijn geweest.'

Verzoek om meer duidelijkheid

De VNG heeft het rijk eerder al gevraagd om zekerheid te geven over de juridische houdbaarheid van het gekozen scenario en te komen met een haalbare en uitvoerbare aanpak. Dit leidde tot een informatiepakket medio augustus en een actualisatie ervan op woensdag 30 augustus.

De vereniging verzoekt het ministerie nu om meer duidelijkheid rond de aanzeggingsbrief aan de doelgroep, aanvragen van voorlopige voorzieningen en de nieuwe werkwijze rondom een bestuursrechtelijke procedure.

Vanwege de naderende deadline van 4 september wil de VNG de antwoorden van het ministerie het liefst zo snel mogelijk met haar leden delen.