Bij een grote brand hebben gemeenten hun scenario’s tot in de puntjes uitgewerkt. Maar zijn ze net zo goed voorbereid op een cyberincident? Bekijk nu de 3e aflevering van de Cyber Sessions, waarin (ervarings)deskundigen vertellen waarop gemeenten zich moeten voorbereiden en hoe.

Achter het stuur

Stel dat semipublieke voorzieningen, zoals wegen, bruggen, scholen of ziekenhuizen, plat komen te liggen door een hack of ransomware-aanval. Dan zal de bevolking naar de gemeente en specifiek naar de burgemeester kijken. Maar wie zitten er nou echt aan het spreekwoordelijke stuur? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze 3e aflevering in gesprek met Raymond Vlecken, burgemeester van Weert en Daan Rijnders, Kwartiermaker Digitaal Veilig Den Haag bij de gemeente Den Haag.

In de praktijk

Catherina Donkersloot, adviseur crisis- en incidentbeheersing bij de gemeente Amsterdam, vertelt over het belang van korte lijnen tussen de crisisexpert en de CISO van de eigen gemeente. Maar het is ook belangrijk andere partijen binnen de gemeentegrenzen of de regio te kennen en te kunnen vinden.

Niet elke gemeente hoeft het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn namelijk steeds meer gemeenten en veiligheidsregio’s die oefenen bij cyberdreigingen en- crises. Zo ook veiligheidsregio Kennemerland. Casper de Boer, medewerker crisisbeheersing bij deze veiligheidsregio onderstreept daarbij het belang van samenwerking.

Diemer Kransen, directeur van de veiligheidsregio Noord-Oost Veluwe, benadrukt vooral de onvoorziene én langdurige impact van een cyberincident. Als ervaringsdeskundige geeft hij diverse tips.

Bekijk de 3e Cyber Session

Meer over de Cyber Sessions