Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 14 en 27 jaar een kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontdekken, anderen te ontmoeten en tegelijkertijd iets terug te doen voor de maatschappij. Al ruim 30.000 jongeren hebben meegedaan aan MDT. 

Dit aantal zal de komende periode nog flink toenemen. Ook steeds meer gemeenten zien de meerwaarde van MDT, in totaal ruim 250 gemeenten hebben er al ervaring mee opgedaan.

Factsheet, interviews en praktijkvoorbeelden

Op basis van de ervaringen is een factsheet opgesteld die de meerwaarde van MDT voor gemeenten inzichtelijk maakt. U vindt de factsheet op de website van ZonMw (zie de link hieronder). Bent u benieuwd wat MDT voor uw gemeente kan betekenen? Lees hier dan ook het  interview met Paul Depla en Gert Jan van Noort of het interview met de gemeente Tilburg. Of bekijk het praktijkvoorbeeld uit Arnhem waar de gemeente MDT inzet voor schuldhulp of het voorbeeld uit Zaanstreek-Waterland waar gemeenten MDT inzetten als mogelijkheid voor Social Return On Investment (SROI) om zo het bedrijfsleven te betrekken bij haar maatschappelijke opgaven. 

Als gemeente aan de slag met MDT

Wilt u als gemeenten aan de slag met MDT? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het MDT-kernteam helpt u graag om in contact te komen met MDT-projecten bij u in de buurt. Mail naar mdt@minvws.nl. Wilt u liever een eigen project vanuit uw gemeente opzetten? Hou dan de subsidiemogelijkheden in de gaten. Wilt u automatisch een melding krijgen als er subsidiemogelijkheden voor gemeenten zijn? Vul dan het formulier van ZonMW in: