Aan het einde van dit jaar moeten alle gemeenten aan de SDG-verordening voldoen (Annex I en Annex II). Lees op het VNG forum welke vervolgstappen u deze zomer al kunt zetten.  

Centrale invoervoorziening  

De VNG helpt gemeenten om de producten en diensten die onder de SDG vallen op het portaal Youreurope aan te sluiten. Onder regie van de VNG is in 2021 de landelijke invoervoorziening gebouwd. Inmiddels zijn 297 gemeenten actief in de landelijke invoervoorziening. Ruim de helft van de 342 gemeenten is klaar met Annex 1. Gemeenten die deze werkzaamheden nog moeten afronden, kunnen hierbij hulp en ondersteuning krijgen. 

Goed voorbereid het najaar in 

De tweede stap (Annex 2) is dat EU-burgers en ondernemers toegang krijgen tot online procedures. Vanuit de VNG is onderzocht hoe gemeenten de drie online procedures die in de SDG-verordening worden genoemd voor inwoners uit de EU, toegankelijk kunnen maken.  Een mogelijke oplossing is gezamenlijk de drie Engelstalige online burgerformulieren te laten bouwen door de bestaande leveranciers van de burgerzakensystemen.  We hopen daar snel duidelijkheid over te kunnen geven. 

Gemeenten kunnen ook zelf de nodige voorbereidingen treffen. Op het forum wordt uitgelegd welke stappen gemeenten deze zomer kunnen zetten.  

Word lid van het SDG forum 

Meer informatie over de Europese verordening Single Digital Gateway is te vinden in de SDG groep. Hier deelt het projectteam relevantie informatie en updates over zowel de Annex 1 als Annex 2. Word lid van deze groep, deel uw ervaringen met collega’s of stel een vraag aan leden van het projectteam.   

Meer informatie