Alblasserdam heeft met 4,52% het hoogste percentage aan innovatieve bedrijven van alle gemeenten in Nederland. Het grootste aantal innovatieve bedrijven is juist te vinden in Amsterdam. Dat blijkt uit data van Innovatiespotter. Sinds deze week beschikbaar op het dashboard Economie van Waarstaatjegemeente.nl.

Dashboard Economie

Dit dashboard laat per gemeente onder andere zien hoe innovatief het bedrijfsleven is. Het laat ook zien waarin de ene gemeente zich van andere gemeenten onderscheidt als het gaat om innovatie. Hiermee krijgen gemeente een goed inzicht in de innovatiedynamiek in hun gebied. Dat helpt bij gerichte ondernemersdienstverlening en bij het aanjagen van maatschappelijke transities. 

Twee innovatiescores

Er zijn voor elke gemeente twee innovatiescores beschikbaar. De absolute score geeft het totaal aantal innovatieve bedrijven weer in een gemeente. Hierbij zijn grote gemeenten in het voordeel, want hoe groter de gemeente, hoe meer innovatieve bedrijven. Zo bezien is Amsterdam als grootste stad koploper. De relatieve score toont het percentage innovatieve bedrijven ten opzichte van het totale aantal bedrijven binnen een gemeente. Hier zijn kleinere gemeenten met veel innovatieve bedrijven in het voordeel doordat zij dan sneller hoog scoren dan grotere gemeenten. Relatief herbergt Alblasserdam zo de meeste innovatieve bedrijven.

Bekijk uw innovatiescore op het dashboard Economie op Waarstaatjegemeente.nl