Op verzoek van de VNG maakte BDO Advisory een nadere analyse van de eerdere benchmark van gemeentelijke jaarrekeningen 2021, waaruit bleek dat gemeenten in 2026 met grote tekorten te maken krijgen. Deze nadere analyse bevestigt dit beeld en geeft inzicht in de onderliggende financiële trends.

Bekijk het rapport 'Onderzoek jaarrekeningen 2021 – begrotingen 2026' (pdf, 812 kB)

Zorgwekkend beeld

In het rapport wordt op een aantal punten de financiële situatie van gemeenten geanalyseerd. Op 2 belangrijke onderdelen komt een zorgwekkend beeld naar voren: zowel de structurele exploitatieruimte als het solvabiliteitsratio laten beide een dalende trend zien.

De structurele exploitatieruimte laat zien of gemeenten voldoende middelen hebben om de eigen jaarlijkse lasten te dragen. De solvabiliteitsratio geeft aan of gemeenten voldoende buffers hebben om tegenvallers op te vangen. Met relatief kleine verschillen is deze dalende trend in het hele land en in alle provincies terug te zien.

Structurele en adequate oplossing hard nodig

BDO ziet dit als een ‘signaal’ dat het niet de goede kant op gaat met betreffende gemeenten. De VNG waarschuwt al sinds het verschijnen van het coalitieakkoord in 2021 dat de aanpak van het rijk grote gevolgen gaat hebben voor de financiële positie van gemeenten. Deze cijfers laten zien dat als het kabinet niet snel met een structurele en adequate oplossing komt investeringen op alle fronten gaan teruglopen. Ook op voor het kabinet belangrijke dossiers als woningbouw, energietransitie en klimaatadaptatie.

Zie ook

Onderzoek bevestigt opnieuw financiële tekorten vanaf 2026 (19 januari 2023)