De Algemene ledenvergadering van de VNG stemde vandaag in met het principeakkoord voor de Hervormingsagenda Jeugd. Hiermee is een belangrijke stap gezet en spreken gemeenten uit de schouders te willen zetten onder de noodzakelijke verbeteringen in de hulp aan jonge inwoners en hun omgeving.

Randvoorwaarden voor het vervolg 

De leden spraken zich wel uit voor een aantal belangrijke randvoorwaarden voor het vervolg. Deze voorwaarden zijn neergelegd in 5 moties en betreffen (samengevat) het volgende: 

  • Inzet van de VNG in overleg met het rijk en het IPO voor een toelichting hoe gemeenten 2026 en daarna in de meerjarenraming kunnen opnemen.

  • Een implementatieplan bij de Hervormingsagenda en een verzoek aan het rijk om daaraan gekoppeld ook een routekaart voor wetgeving te maken.

  • Een uitvoeringstoets op het implementatieplan.

  • De ALV sprak ook het belang uit dat we gezamenlijk met de partners ons moeten inzetten om de Hervormingsagenda te laten slagen. Specifiek is aandacht gevraagd voor de financiering van de POH-Jeugd (Praktijkondersteuner Huisarts) en een goede samenwerking tussen hulp en onderwijs. 

Doel van de Hervormingsagenda

De Hervormingsagenda Jeugd beoogt een betere en tijdige hulp en ondersteuning te bereiken voor jeugdigen en gezinnen, op de juiste plek en wanneer nodig. De VNG zet de komende maanden een ondersteuningsaanbod op dat gemeenten en regio’s helpt bij de uitvoering van de Hervormingsagenda.

Meer informatie 

Aangenomen moties: