De werkgroepen Hybride werken en Bovenwettelijke sociale zekerheid hebben hun advies gegeven aan de partijen die betrokken zijn bij de Cao Gemeenten en de Cao SGO. De adviezen worden onderdeel van de komende cao-onderhandelingen.

In de werkgroepen, ingesteld door het LOGA  (Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden), zaten vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Het LOGA aanvaardde de adviezen in juli en deelde ze met de wederzijdse leden. De VNG en de WSGO nemen de adviezen mee in de komende cao-onderhandelingen.

Werkgroep Hybride werken

Partijen hebben in de huidige cao procesafspraken gemaakt over thuiswerken (hybride werken). Er is onderzocht of er in de cao van 2023 nieuwe afspraken moeten komen over thuiswerken. Concreet is het volgende afgesproken: ‘Partijen stellen vast dat de coronacrisis bij veel gemeentelijke werkgevers en medewerkers leidt tot een heroriëntatie op thuiswerken en hybride werken. Partijen onderzoeken gedurende de looptijd van deze cao welke ontwikkelingen spelen op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, inclusief de hoogte van de thuiswerkvergoeding, voor de periode na 2022. Hierbij worden ook ontwikkelingen in wet- en regelgeving betrokken.'

Werkgroep Bovenwettelijke sociale zekerheid

In het cao akkoord 2021-2022 is afgesproken een gezamenlijke studie te doen naar de loondoorbetalingsverplichting en aanvullingen in de cao op de sociale zekerheid van arbeidsongeschikte medewerkers. Het gaat hierbij om de bijdrage van de cao-afspraken aan zowel inkomenszekerheid als de bijdrage aan de re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers.

Meer informatie