Doorbreekt uw stad barrières voor personen met een beperking? En heeft uw stad meer dan 50.000 inwoners? Meld uw gemeente dan uiterlijk 8 september aan voor de editie 2023 van de Access City Award. Misschien treedt uw stad dan wel in de voetsporen van de winnaar van de Access City Award 2022, Luxemburg.

Eerder sleepte de Breda al de titel in de wacht in 2019 en Rotterdam behaalde in 2017 de tweede plek.

Europese erkenning 

De deelname aan de Award is een kans om Europese erkenning te krijgen. Ook is het een unieke kans om de huidige situatie in uw eigen stad te bekijken. Bovendien stelt het u in staat om ervaringen te delen met andere Europese steden. Dat levert inzichten en inspiratie op om uw stad nog aantrekkelijker te maken, om in te wonen en om te bezoeken. De winnende stad ontvangt een prijs van € 150.000, de winnaars van de tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk € 120.000 en € 80.000. Een mooie financiële impuls, die kan worden ingezet om de toegankelijkheid verder te verbeteren. 

Waarom deze award?

Ongeveer 87 miljoen mensen in de EU hebben een beperking. De Europese Unie ambieert een barrièrevrij Europa, waarin er gelijke kansen zijn en de samenleving toegankelijk is ingericht voor iedereen. De Europese strategie inzake beperkingen 2010-2025 moet de weg vrij maken voor een toegankelijk Europa. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Access City Award. 

De Access City Award erkent en viert de bereidheid, het vermogen en de inspanningen van steden om toegankelijker te worden. Het doel hiervan is om gelijke toegang tot grondrechten te garanderen, de levenskwaliteit van de bevolking te verbeteren en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot alle mogelijkheden die steden te bieden hebben. 

Tijdlijn

De deadline voor de aanmelding is 8 september 2022. Begin november 2022 zullen de finalisten bekendgemaakt worden. De winnaar van de Access City Award wordt bekendgemaakt op de conferentie ter gelegenheid van de Europese dag van Personen met een Beperking op 25 november 2022.

Meer informatie