Datum

Organisatie

Kinderombudsman

Soort

Onderzoek

Er moet meer zicht komen op de situatie van kinderen die langdurig op vakantieparken wonen. Dat schrijft Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in het rapport 'Als het vakantiepark je (t)huis is; Zicht op, en zorg en zekerheid voor kinderen op vakantieparken'.

Niemand heeft zicht

Het is onbekend hoeveel gezinnen met kinderen langdurig op een vakantiepark wonen. De schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot duizenden kinderen. Een deel van deze gezinnen heeft vrijwillig gekozen om op een vakantiepark te wonen. Ze willen graag meer buiten zijn of goedkoper wonen.

Kwetsbaar en risicovol

Er is echter ook een groep die onvrijwillig op vakantieparken woont. Deze gezinnen kunnen bijvoorbeeld geen reguliere woning krijgen, hebben door een stapeling van problemen geen andere mogelijkheid dan wonen op een vakantiepark, of willen om andere redenen onder de radar blijven. Deze kinderen groeien op in een kwetsbare, en soms zelfs risicovolle situatie.

Oproep aan alle gemeenten

In een begeleidende brief aan alle colleges van burgemeester en wethouders in Nederland roept de Kinderombudsvrouw op om de kinderen die langdurig op vakantieparken wonen de zorg en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben om veilig en perspectiefvol op te groeien.

Hiervoor zijn verschillende inspanningen nodig, namelijk:

  • Krijg zicht op kinderen die (semi-)permanent op een vakantiepark wonen.
  • Organiseer zorg voor kinderen die (semi-)permanent op een vakantiepark wonen.
  • Biedt zekerheid voor kinderen die (semi-)permanent op een vakantiepark wonen.