De uitvoeringsanalyse Digital Decade AI-verordening brengt de gevolgen en het handelingsperspectief in kaart voor de AI- verordening, in relatie tot de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). 

In deze factsheet leest u de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen.

De komende jaren komt er vanuit de Digital Decade veel nieuwe Europese wet- en regelgeving op gemeenten af. VNG zet de uitvoeringsanalyse in als één van de instrumenten om de gevolgen van (Europese) regelgeving voor gemeenten inzichtelijk te maken en deze in te brengen in de beleidsontwikkeling van het Rijk. Met als doelen om eventuele uitvoeringsproblemen vroegtijdig in beeld te brengen en om het handelingsperspectief te bieden voor implementatie door gemeenten.

De AI-verordening biedt (onder meer) aanbieders en gebruiksverantwoordelijken duidelijke eisen en verplichtingen met betrekking tot de toepassing van AI in hun producten en systemen. De AI-verordening zorgt voor een uniform kader voor alle EU- lidstaten, dat is gebaseerd op een toekomstgerichte definitie van AI en een op risico’s gebaseerde aanpak met daarbij onderscheid naar:

  • Verboden AI-praktijken;
  • Inhoudelijke verplichtingen bij hoog risico AI-systemen;
  • Transparantieverplichtingen bij beperkt risico AI-systemen.

Deze uitvoeringsanalyse brengt de gevolgen en het handelingsperspectief in kaart voor de AI-verordening voor gemeenten.

Domein

Informatievoorziening en -veiligheid

In opdracht van

Ministerie BZK

Jaartal

2025