Datum

Type product

Wonen & Ondernemen (Single Digital Gateway)

Huidige en gewenste klantreis rondom het thema ‘wonen’ voor de Europese verordening ‘Single Digital Gateway’

De Europese verordening Single Digital Gateway heeft als doel om het voor EU burgers die zich in een ander EU land willen vestigen veel makkelijker te maken. Of je hier nu wilt wonen, werken, studeren of ondernemen. Zo verplicht de SDG verordening o.a. dat grensoverschrijdende productinformatie centraal en in twee talen wordt aangeboden.

Om verschillende overheden en gemeenten te laten zien wat de implicaties zijn van deze Europese verordening, hebben wij een huidige en gewenste klantreis uitgewerkt van een EU-burger die hier in Nederland komt wonen en een EU-burger die hier in Nederland komt ondernemen. Deze klantreizen zijn opgesteld op basis van uitgebreid onderzoek, waarin tientallen EU-burgers in Nederland zijn geïnterviewd. Naast dat gemeenten met deze klantreizen beter begrip krijgen wat er met Single Digital Gateway zal veranderen, bieden de klantreizen inzicht waar EU-burgers op dit moment in Nederland tegen aanlopen als ze zich hier vestigen. En wat gemeenten kunnen doen om dit proces te verbeteren.

De klantreizen nemen het voorbeeld van Elsa die zich met haar gezin in Arnhem wil vestigen. En Giovanni, een Italiaanse ondernemer, die in Castricum een pizzeria wil openen. In de huidige klantreizen laten we zien waar Elsa en Giovanni op dit moment allemaal tegen aanlopen. In de gewenste klantreizen laten we zien hoe de frustraties kunnen worden weggenomen en welke rol Single Digital Gateway hierin speelt.

De klantreizen zijn tot stand gekomen door gedegen marktonderzoek en klantreissessies die zijn uitgevoerd in samenwerking met de VNG, DPC, KVK en ondernemersplein.

Betrokken organisaties

  • DPC (dienst publiek en communicatie)
  • KVK
  • Ondernemersplein
  • VNG

Contactpersoon

Wilt u contact opnemen met één van de organisaties die hier genoemd zijn? Neem dan contact op met dienstverlening.realisatie@vng.nl