Een bijbaantje naast een bijstandsuitkering levert vaak financieel gezien niks op, maar het vergroot op de langere termijn wel de kans om een voltijdbaan te vinden en financieel onafhankelijk te worden. Die conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Utrecht. 

Verrekenen

Dat werken in de bijstand niet altijd loont, bleek onlangs uit een onderzoek in opdracht van het UWV. Wanneer een bijstandsgerechtigde inkomsten uit arbeid verdient, worden die verrekend met de uitkering. Dat verrekenen gaat echter vaak fout, waardoor werkende uitkeringsontvangers kampen met onzekere inkomsten. Bij ruim 6 op de 10 leidt dat tot directe geldproblemen.

Vier keer zo groot

Toch betaalt zo'n bijbaantje, hoe onzeker en slecht betaald ook, zich op de lange termijn wel uit. Dat tonen onderzoekers van de Universiteit Utrecht aan in een onlangs verschenen paper. Daarbij werd gekeken naar de kans dat een bijstandsgerechtigde binnen vier jaar financieel onafhankelijk wordt en dat vervolgens minstens zes maanden blijft. De uitstroomkans blijkt voor werkende bijstandsontvangers vier keer zo groot te zijn als voor de niet-werkende groep. In totaal lukte het 16 procent van alle bijstandsgerechtigden om financieel zelfstandig te worden.

Meer informatie

Het volledige artikel staat online op de website van Binnenlands Bestuur