Gemeenten die Tozo-aanvragers geen kopie van een wettelijk identificatiebewijs hebben opgevraagd in Tozo-1, -2 en -3, hoeven dit niet te herstellen als zij identiteit hebben vastgesteld via DigiD en hierbij BRP of Suwinet hebben geraadpleegd. Dat schrijft staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) vandaag in een brief aan de Kamer. Deze uitkeringen en leningen worden op basis van de hardheidsclausule in de Tozo toch vergoed. Hier hebben Divosa en VNG zich afgelopen tijd hard voor gemaakt. Van aanvragers van Tozo-4 moeten gemeenten straks wel een (kopie van) een wettelijk identificatiebewijs opvragen om de identiteit te controleren.

In de brief gaat de staatssecretaris ook in op de ‘nota van wijziging’ die regelt dat ondernemers onder de 27 jaar (’27-‘ers’) die niet studeren maar wel aanspraak zouden hebben op studiefinanciering als ze wel een studie zouden volgen, in aanmerking komen voor Tozo. Hier mogen gemeenten nu op anticiperen.

Deze recente ontwikkelingen zijn verwerkt in een nieuwe versie van de Handreiking Tozo voor gemeenten en de bijbehorende modelbrieven en -beschikkingen. Beide zijn inmiddels beschikbaar via Divosa en VNG.

Divosa bespreekt met het Rijk voortdurend de druk op de gemeentelijke uitvoering als gevolg van de coronacrisis in het algemeen en de Tozo in het bijzonder. De staatssecretaris schrijft in zijn brief hoe belangrijk het is de balans te vinden tussen de snelheid van handelen, zorgvuldige verwerking en de wens om Tozo-middelen rechtmatig te besteden. Divosa onderschrijft dat maar wil tegelijkertijd op een constructieve manier voorkomen dat die balans ergens te ver in doorslaat met vervelende gevolgen voor gemeenten. Divosa is tevreden dat dit nu met betrekking tot de ID-bewijzen is gelukt.