Dankzij een anonieme tip is de gemeente Almelo een fikse uitkeringsfraude op het spoor gekomen.  Het gaat om een man en vrouw uit Almelo die een tijdlang een relatie hebben gehad. 

Beiden hebben een bijstandsuitkering. Maar voor de gemeente werd verzwegen dat de man ook inkomsten had als zanger en dat hij bovendien bijverdiende door geluidsapparatuur voor artiesten te regelen. 

Het stel ontving in de periode van december 2005 tot en met februari 2008 en van oktober 2008 tot en met februari 2015 een bijstandsuitkering. In februari 2015 gingen ze uit elkaar, ze stonden op verschillende adressen ingeschreven en ontvingen bijstand naar de norm voor een alleenstaande ouder.

Bijklussen

In juli 2015 echter kwam bij de gemeente een anonieme melding binnen dat het paar - ondanks die bijstand voor alleenstaanden - tóch samenwoonde. Tijdens het onderzoek door de Sociale Recherche Twente bleek bovendien dat de man bijkluste als muzikant en tevens als geluidsman actief was voor andere muzikanten.

Terugbetalen

Aanvankelijk vorderde de gemeente een bedrag van 53.788,33 euro terug van het paar; de uitkering die het paar al die tijd ten onrechte had genoten. Na bezwaar van het stel is dat bedrag naar beneden bijgesteld. In totaal moet het Almelose stel nu 38.971,39 euro terugbetalen aan de gemeente.