De sociale recherche heeft voor meer dan 530.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord. Het gaat om negen fraudegevallen, allemaal gepleegd in 2019. Dat meldt de Sociale Recherche Gooi en Vechtstreek (SRG&V).

De meeste fraude werd gepleegd door mensen met een bijstandsuitkering die toch samen bleken te wonen en daardoor bijvoorbeeld samen vaste lasten betaalden terwijl een van de twee een uitkering kreeg. Ook waren er enkele gevallen waarbij iemand met een bijstandsuitkering zwart geld verdiende. Een groot deel van de fraude werd opgespoord in Hilversum, bijna 255.000 euro. Met ruim 200.000 euro komt ook uit Eemnes een groot bedrag aan bijstandsfraude. 

De sociale recherche start een onderzoek als ze grootschalige fraude vermoeden van bedragen rond de 50.000 euro of meer. Alleen onder bepaalde voorwaarden kan er ook voor bedragen vanaf 20.000 euro vervolging worden gestart.

Uitkeringen beëindigd

Het totaalbedrag aan opgespoorde fraude ligt ruim een vijfde lager dan in 2018, maar daar moet wel bij opgemerkt worden dat er destijds bijna twee keer zoveel onderzoeken naar bijstandsfraude werden afgerond. De sociale recherche deed twaalf onderzoeken in 2019, waarvan er negen gevallen ook daadwerkelijk fraude opleverden. De fraude kon worden opgespoord aan de hand van tips: een groot deel waren mondelinge anonieme tips of een tip via de politie.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van NH Nieuws.