Het gemeentebestuur van Renkum komt met nieuwe regels die een dam op moeten  werpen tegen fraude in de jeugdzorg. Een nieuwe verordening stelt strikte voorwaarden aan alle hulpverleners die voor hun zorg het persoonsgebonden budget van de jongeren innen.

De gemeenteraad bespreekt de nieuwe verordening op een moment dat de fractie van D66 net antwoorden heeft gekregen op schriftelijke vragen over zorgfraude. Het gemeentebestuur erkent in die antwoorden dat een aantal keren in 2020 alarm is geslagen over misbruik. Dat is gebeurd bij Inkoop sociaal domein Centraal Gelderland, een organisatie die vele vormen van hulp verzorgt en bewaakt voor 11 Gelderse gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Georganiseerde criminaliteit

Vijf aanbieders kwamen als dermate verdacht naar voren dat het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum werd ingeschakeld. Dat is gespecialiseerd in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Uiteindelijk werd besloten om het contract direct te beëindigen met één aanbieder en niet langer meer in zee te gaan met drie anderen. Naar de vijfde aanbieder loopt nog onderzoek.

Meer informatie

Het volledige artikel staat online op de website van de Gelderlander.