Mentaal kwetsbare inwoners en personen met een migratieachtergrond zijn beter af zonder het strenge regime van de Participatiewet. Dat is een van de bevindingen van de Nijmeegse beleidsambtenaar en promovendus János Betkó.

Zijn werkgever, de gemeente Nijmegen, was een van de 6 gemeenten die onder het wakend oog van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebruikmaakte van een tijdelijke experimenteermogelijkheid in de Participatiewet.

De inmiddels ook door het kabinet overgenomen kritiek is dat die wet te veel is gestoeld is op wantrouwen, met veel nadruk op plichten en controle. Op overtredingen, ook als die per ongeluk worden begaan, staan hoge boetes. Daarnaast leidt de wet tot veel bureaucratie, waardoor de uitvoering veel geld kost. Behalve Nijmegen waren Deventer, Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen de experimenteergemeenten. In elke gemeente varieerde de opzet van de experimenten. De volgende (combinaties van) interventies zijn onderzocht: een ontheffing van re-integratieverplichtingen, een intensivering van begeleiding zonder een dwingend karakter, en een vrijlating van bijverdiensten tot 200 euro.